Wij maken op deze website gebruik van cookies om het gebruik van de website te vergemakkelijken, de prestaties en gebruikerservaring te verbeteren en de relevantie van het aanbod op deze website en op websites van derden te verhogen. Indien je op akkoord klikt geef je hiervoor toestemming. Klik op instellingen om aan te geven welke cookies je accepteert.

Lees ons privacy statement of onze cookieverklaring voor meer informatie.

19-Jan-2021

Heb je hart voor de zorg, dan kun je als helpende écht iets voor anderen betekenen!

Wil jij ook werk doen waar anderen blij van worden? En echt iets betekenen voor iemand die jouw warme zorg nodig heeft? Maaike is een enthousiaste helpende in het noorden van het land die via Care4Flex werkt als uitzendkracht. Zij vertelt wat het werk voor haar inhoudt en wat ervan kunt verwachten. Lees je mee?

Even voorstellen

“Mijn naam is Maaike Zijlstra. Ik ben 37 jaar, getrouwd, heb twee dochters van vier en zes en twee zoons van twintig en veertien. Ik ben helpende en werk op uitzendbasis wisselende diensten via Care4Flex. Als mijn man thuis is, ga ik aan het werk. Dat is heel handig voor ons gezin. Hij werkt namelijk ook onregelmatige diensten, op de veerboot naar Schiermonnikoog. Onze werktijden stemmen wij altijd op elkaar af. Op deze manier hebben wij (bijna) nooit oppas nodig. 

Ik heb de opleiding pedagogisch werkster kinderopvang gedaan, maar ben nooit in die richting aan het werk gegaan. Achteraf gezien had ik liever de opleiding verzorgende-IG gedaan. Een jaar of acht geleden ben ik nog een jaartje naar school gegaan en heb ik het helpende-diploma behaald.”

Mooi en dankbaar werk

“Toen mijn jongste dochter een jaar werd, ben ik als helpende gaan werken. Dat is nu inmiddels ruim drie jaar geleden. Ik zag toen een advertentie die mij erg aansprak, over een man die zorg en ondersteuning nodig had om zijn dag door te komen. Daar voelde ik wel wat voor. Want zorgen voor iemand past gewoon bij me. Ik vind het namelijk fijn als iedereen het goed heeft, en ben graag attent voor anderen. Het is voor mij belangrijk om er voor iemand te kunnen zijn, en wat voor die persoon te betekenen. Dat geeft me een goed gevoel.

Helpende zijn geeft mij dus enorm veel voldoening. Omdat je met werk bezig bent waar je anderen echt blij mee maakt. En dat wordt zo gewaardeerd. Dat blijkt wel als je een keer een arm om je heen krijgt. Voor mij is een dienst geslaagd als iedereen tevreden is en de sfeer goed en gezellig was. En als je extra tijd aan een bewoner hebt kunnen besteden door bijvoorbeeld samen de aardappels te schillen.”

Werkzaamheden

“Ik werk bij een verzorgingstehuis in Winsum, op een van de woningen daar. Als ik een ochtenddienst heb, dan ben ik er verantwoordelijk voor dat bewoners uit bed komen, gewassen en aangekleed worden en ontbijt krijgen. Bij een avonddienst zorg je voor het warme eten, de koffie of thee en het naar bed brengen. Tussendoor ben je het aanspreekpunt voor bijvoorbeeld visite of de fysiotherapeut. En help en begeleid je de bewoners. We stimuleren ze altijd om zoveel mogelijk dingen zelf te doen, bijvoorbeeld het smeren van hun eigen boterham. 

Elke dienst begint met een overdracht. Dan hoor ik alle bijzonderheden van dat moment, en weten we waar wij als team rekening mee moeten houden. We koken elke dag voor de bewoners. Bijvoorbeeld een lekkere pan bami. Daar zitten ze aan tafel dan zo van te genieten! Mooi om te zien. Tijdens het koken komen sommigen even bij je staan om te kletsen. En krijgt iedereen een lekker glaasje fris. Sommige bewoners moeten worden geholpen met eten, terwijl anderen juist zelf kunnen meehelpen met bijvoorbeeld afruimen. 

Na het eten wordt de koffie of thee vrij vroeg uitgedeeld, want de eerste bewoners gaan al bijtijds naar bed. We nemen goed de tijd om dit in alle rust te kunnen doen. De andere bewoners drinken ondertussen nog een kopje koffie, kijken tv of doen een spelletje. Kunnen ze nog veel zelf, dan is het naar bed brengen natuurlijk een stuk eenvoudiger dan bij bewoners die veel hulp nodig hebben.”

Uitdagingen coronatijd

“In de begintijd werkte ik in Zuidhorn. Daar viel het allemaal wel mee. Maar in Winsum waren er wel vermoedens van corona. Daar moesten we toen beschermende kleding gaan dragen. En dat was erg vervelend. Als collega’s moesten we elkaar flink oppeppen. De bewoners bleven op hun kamer, wat best lastig uit te leggen is aan iemand met dementie… In dit soort situaties moet je creatief zijn. Want wat is wel of juist niet handig om te doen? En wat is gevaarlijk voor anderen? 

Ik werk nu in een gebouw waar geen corona is. In de andere gebouwen is dat wel het geval. Voor de collega’s die daar werken, hebben wij onze balkons verlicht met kerstlampjes. En ze een luid applaus gegeven om te laten weten dat we met ze meeleven.”

Care4 Group

“Als uitzendkracht doe ik nu verschillende opdrachten bij twee zorginstellingen. De flexibele diensten zijn voor mij een groot voordeel. Dat de verantwoordelijkheden anders zijn dan die van een collega in vaste dienst ook. 

Elke vrijdag heb ik telefonisch of via de app contact met Care4Flex. Dan stemmen we af wanneer ik beschikbaar ben en welke diensten ik mag gaan werken. Voor mij ideaal om het zo te kunnen regelen, gezien het rooster van mijn man. En lekker afwisselend, want ik weet nu nog niet waar ik over twee weken werk. Met de medewerkers van Care4Flex heb ik leuk contact. Er is altijd een luisterend oor als je een keer je verhaal kwijt moet. En dat kan lekker opluchten!”

Care4Academy

Wist jij trouwens dat onze Care4Academy allerlei leuke en praktische cursussen heeft als jij je als helpende wil blijven ontwikkelen? Kijk maar eens in onze zorgopleidingsagenda

Wil jij wellicht verder in jezelf investeren met onze opleiding helpende plus? Dat kan natuurlijk ook! Deze opleiding bestaat uit 8 dagdelen waarin je vaardigheden aanleert die ook de basis zijn van de opleiding verzorgende-ig. Zoals basiskennis van verschillende ziektebeelden, medicatie toedienen en werken met protocollen. Dit maakt je nog breder inzetbaar. Meer weten? Neem dan contact op met onze opleidingscoördinator.